Ko su vegani?

 

vegan-1091086_1920

Prvo vegansko društvo registrovano je još 1944. godine u Engleskoj, iako je sama reč vegan nastala 1940. kao skraćenica od reči vegetarijanac, od strane ljudi koji su skupljeni u jedno društvo čiji su članovi potpuno odbacili upotrebu proizvoda životinjskog porekla!

Veganstvo je način ishrane i življenja koji izbegava bilo kakvu okrutnost nad životinjama, poput iskorišćavanje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe.

Veganska ishrana se zasniva na žitaricama, pečurkama, voću i povrću. Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med niti nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Mnogi vegani takođe izbegavaju proizvode testirane na životinjama. Za razliku od vegetarijanca čija je ishrana bez ubijanja, veganska ishrana je kako bez ubijanja, tako i bez iskorištavanja životinja. Veganstvo se razlikuje od vegetarijanstva jer je svedeno u potpunosti na biljnu ishranu. *izvor wikipedia

Postavite Vaš komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *